Българо-Казахстанска Търговска Камара

БОЛГАРО-КАЗАХСТАНСКАЯ ТОРГОВАЯ ПАЛАТА

Българският олимпийски отбор по информатика се прибра с един златен и два сребърни медала от тазгодишната международна олимпиада в Казахстан, предаде БГНЕС. Олимпиадата се проведе от 26 юли до 2 август в град Алмати. В нея участваха 324 състезатели от 84 държави.

Децата бяха посрещнати с цветя и радостни възгласи от близки и учители на аерогарата.

Христо Венев, трикратен златен медалист по информатика и този път помогна България да се издигне до челните места в сферата на информатиката, с поредния си златен медал.

Христо, който е 12 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ), разказа, че се е запалил по информатика, когато е бил 10-годишен и до ден днешен му е интересно да се занимава с това.

„Олимпиадата мина добре, както е нормално за една международна олимпиада. Регламентът беше същият и пак имаше трудни задачи, а конкуренцията беше сериозна от страна на Южна Корея, Китай, Русия и САЩ“, разказа златният медалист и добави, че  смята да учи в някой по-престижен университет в чужбина.

На децата, тръгнали по неговия път, той пожела да правят нещата, които са им интересни, а останало ще дойде от само себе си.

Десетокласникът Енчо Мишинев от Математическата гимназия в Ямбол, се завърна със сребърен медал. Това е част от „колекцията му“ – един сребърен и един златен. „Отне ми време да се подготвя за олимпиадата, но когато нещо ти харесва е по-скоро като забавление.

Училищните класове по информатика в България са на много по-ниско ниво, но пък школите са наистина добри. Образователната ни система често гледа да подражава на Западна Европа, но точно по информатика Западна Европа е на сравнително ниско ниво. Водещи сили са Русия и САЩ“, каза Мишинев.

Енчо изтъкна, че в България, макар и малко, има школи на високо ниво. Такива са в Ямбол, Шумен, София и Варна. Той също смята да учи в чужбина, но няма планове за след това, защото, според него, в България има добри условия за програмисти.

Даниел Атанасов, който е 11 клас в СМГ, е щастлив, защото спечели първия си сребърен медал. Той е решил, че ще продължи да се занимава с информатика и занапред. „Обмислям да кандидатствам в САЩ или Софийския университет и вероятно ще се върна в България, ако завърша в САЩ“, призна Даниел.

Той разказа, че, за да се подготви за олимпиадата всяка събота посещава школа по 4 часа, а когато международното състезание е наближило, е присъствал в школата си по цял ден в продължение на седмица. Даниел вижда бъдещето в това да е програмист или да създава компютърни игри. „В България има места, където да се прави това и да бъде интересно“, каза Атанасов.

430x330

news.bg