Българо-Казахстанска Търговска Камара

БОЛГАРО-КАЗАХСТАНСКАЯ ТОРГОВАЯ ПАЛАТА

Работната група по присъединяването на Казахстан към Световната търговска организация (СТО) официално обяви приключването на преговорите, предава „Интерфакс“. Последната среща на групата се проведе в понеделник в Женева, след което казахстанските представители излязоха с официална декларация.

„Днес 90% от нашата търговия са със страни членки на СТО. Следователно това решение е много важно за нас. Казахстан става все по-привлекателна за чуждестранните и местните инвеститори. В състояние сме да създадем нови производства и работни места“, се посочва в декларацията.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев потвърди, че страната му ще се превърне в 162-ия член на СТО. „Всички големи икономики в света признаха Казахстан като страна с благоприятен инвестиционен климат, водеща търговски политики в съответствие с международното право“, се казва в документа.

Казахстан приключи на 10 юни продължилите почти 20 години преговори относно условията за присъединяване към СТО.

Сложността на преговорите е във връзка с корекциите на тарифите във връзка с членството на Казахстан в Евразийския икономически съюз. Корекцията включва премахване на несъответствията между двустранните споразумения на страната с членовете на СТО, изясняване на ангажиментите и отношенията с Русия и държавите от Митническия съюз.

Казахстан подаде заявление за членство в СТО на 29 януари 1996 г.

http://www.investor.bg/