Българо-Казахстанска Търговска Камара

БОЛГАРО-КАЗАХСТАНСКАЯ ТОРГОВАЯ ПАЛАТА

Ненадминат успех за СМГ на 12 Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика

Грандиозен успех за Софийска математическа гимназия. Нашите ученици се завръщат с много златни и сребърни медали на 12 Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика, провела се в Алмати, Казахстан, в периода 13-19 януари 2016 г. Семегейци надвиха 54 отбора от 17 страни, сред които Русия, Румъния, Сърбия, Армения, Грузия, Беларус, Украйна, Индонезия и други.

В раздел Математика – златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика ненадминатият Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал. Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Наградата Гранд при е присъдена на 1329-то Московско училище, а следван от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки.  

В отборното класиране СМГ е на първо място.SMG

Преподавателите на учениците от СМГ са: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.

Международна „Жаутиковска олимпиада“ се провежда от 2005 г. насам, като Софийска математическа гимназия участва от 2007 г.

В престижното състезание участват отбори на специализирани физико-математически училища. Целта е да се пропагандират науките математика, информатика и физика, както и да се развива международното сътрудничество и да се установят приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

Пътуването е осъществено благодарение на основното спонсорство на Българска банка за развитие. Училищното настоятелство при СМГ, ръководството на СМГ, учителите и учениците благодарят за гласуваното доверие от страна на банката.

Учениците и техните ръководители се прибират в България на 20.01.2016 г., сряда, с полет от Истанбул в 13:30 ч.