Българо-Казахстанска Търговска Камара

БОЛГАРО-КАЗАХСТАНСКАЯ ТОРГОВАЯ ПАЛАТА

На 18 март т.г. в Центъра за източни езици и култури при Софийския университет „Св.Климент Охридски” се състоя тържествена церемония по откриване на кабинета за изучаване на казахски език, историята и културата на Казахстан.
По време на церемонията ръководителят на дипломатическата мисия на Казахстан в България Темиртай Избастин и ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев подписаха Меморандум за взаимно разбирателство между дипломатическата мисия на Република Казахстан и Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който ще позволи на казахстанската и българската страна да развиват по-нататък сътрудничество в областта на културата, науката и образованието.

Учебната дисциплина «Казахски език» за първи път в Европа бе въведена в академичната програма на Софийския университет от български тюрколог проф. Емил Боев. Днес, с подкрепата на ръководството на Софийския университет, дипломатическата мисия и почетните консули на Казахстан в България, кабинетът по казахски език бе ремонтиран и оборудван със съвременна техника и нови учебни материали за удобството на студентите, изучаващи казахски език.
Гости на мероприятието бяха представители на казахската диаспора, ръководители на дипломатическите представителства на чуждите държави, депутати, представители на МВнР, медиите, академичните кръгове и обществеността на България.